Desni slap pod Prisojnikom

364. (06.01.2015) Desni slap pod Prisojnikom

Vsem, ki spremljate ta blog se najprej opravičujem zaradi dolgega posta objav na temo plezanja, smučanja itd. A pomanjkanje časa naredi svoje. Sej ne, da bi nič ne plezal v tem času, le drugih obveznosti je bilo toliko, da so se vedno prikradle pred objave. Načrtujem tudi kratko objavo odprave v Indijo. Upam, da se tega lotim kmalu. Za zdaj pa tole: Včeraj sva se z Jernejem podala pod Prisojnik; v desni slap pod Prisojnikom.

Z upanjem, da bova kaj plezala. Na silvestra so bile razmere še precej boge, včeraj pa je kazalo že dosti bolje. Pol ure dostopa za desni slap pod Prisojnikom po uhojeni gazi (lagano sportski). Že na cesti, tik po tem, ko sva se odpravila od avta na stezo, zaslišiva brneč avto, ki je pripeljal iz vršiške strani. Prav ob najinem avtu upočasni in si ogledujeta prostor za parkiranje, ki je bil dovoljšen le za en avto. Pa še to za točno le Cliota. Še dobro, da sva s Cliotom, he he… No, kmalu ugotoviva, da sta bila to Bogdan in Tomaž, ki sta se najprej (pametno) zapeljala malo višje pogledat, v kakšnem stanju so slapovi.

Pod slapom

Kmalu smo skupaj pod slapom. Midva pripravljena, da vstopiva, onadva skoraj isto. Sva mogoče počasna? Že v prvem raztežaju dobim občutek, da bo ena fajn plezarija. Sem in tja se najde nekoliko tanjši led ali sneg z ledenim pokrovom. A z nekaj telovadbe se to elegantno obide in že veselo pikaš naprej. Sveči v tretjem raztežaju manjka še kar lep čas, da se bo potegnila do tal, zato smo jo obšli po levi preko lepo narejenem slapu, ki se pne vzporedno ob Desnem slapu. Po enem raztežaju hoje nas je nato sled radovljiških (pa najbrž še katerih) predhodnikih pripeljala nazaj v Desnega pod zadnji raztežaj. Ne vem sicer kako se običajno naredi ta raztežaj, a zdel se mi je lepo plezljiv, kar se je le nekaj minut kasneje tudi izkazalo za resnično. Z vsakim raztežajem višje je postajalo ozračje toplejše. A ravno prav toplo, da smo v slapu res uživali.

Spet nazaj

Po treh spustih ob vrvi smo prišli nazaj pod smer. S pogledm nazaj na slap vidimo, da se plezanju v tem slapu ni mogla upreti še ena naveza. Lepo razporejeni v smeri nismo ovirali drug drugega, kar pa bo najbrž v prihodnjih dneh le še želja vseh ledu željnih plezanja.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.