Greben Rinke – Skuta

357. (30.3.2014)

Grega in Matjaž sta se odločila, da bosta postala nekega dne GVja. Ena stopnička do tja jima predstavlja tudi prečenje grebena Rinke – Skuta. Za pravo vajo pa sta potrebovala tudi klienta. V tej vlogi sem bil tega dne jaz.

Na začetku je bilo tako. Prestavljanje ure na poletni čas je imelo za našo ”odpravo” težko posledico. Zamudo pri prihodu na dogovorjeno mesto ter odpovedi klientov:). A za eno ekipo nas je bilo dovolj in po uri in pol zamude se odpravimo preko Žmavčarjev in bivaka pod Skuto pod južno pobočje Kranjske Rinke.

Smuči pustimo na Malih podih in se na greben povzpnemo po eni izmed grap. Na grebenu nas pozdravi močan severni veter, vendar zaradi vedno bolj toplega sonca, ne mrazi preveč. Pogled na oster greben da vedeti, da bo zanimiva plezarija. Še bolj pa pogled na izstop iz grebena.

Vodenje gorskega vodnika je v kar nekaj delih specifično; tako pri plezanju kot tudi pri nameščanju varovanja. Delamo zelo kratke raztežaje, varujeta nase ali roglje, pa tudi na kakšnega frenda. Čeprav smo plezali greben cirka 6 ur, je vse skupaj minilo precej hitro. Na koncu grebena je Grega mojstrsko našel prehod nazaj na greben, od koder smo se spustili na letno ferato. Od tu naprej smo sestopili po rampi nazaj do smuči. Tu se nanje namontirano in jo preko bivaka pičimo nazaj v Žmavčarje.

Na koncu snežišča, pred skokom, se smučarija konča. A ne glede na to, smuči so nam dodobra olajšale sestop. Pri avtu rečemo še besedo ali dve, nato pa …

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.