Herlec – Kočevar

Herlec – Kočevar

383. (12.7.2015)

Z Milanom sva se kar precej zgodaj že odpravila v Tamar, v smer Herlec – Kočevar. A vseeno nisva bila med prvimi. Prva naveza je bila že visoko pod smerjo, drugo pa sva prehitela na poti. Kljub širini sten nad Tamarjem smo vse tri naveze zavile v smer Herlec – Kočevar. Smešno.

Že v prvem raztežaju je smer ponudila z ne ravno navdušujočo skalo. Nekaj zemlje, nekaj majavih lusk in rumeno rjavih prečk. V tretjem raztežaju naj bi prišel na vrsto najlepši detajl smeri, lepa zajeda, vendar sem jo gladko preskočil in zaplezal v raz ob njej. Še to! V prečki v četrtem raztežaju sem bil prav vesel, da je ta raztežaj prišel na Milana. Res mi ni ustrezala prečka!

V nadaljevanju se je izboljšala skala in plezarija je bila bolj znosna. V vmesnem delu sva se varovala, zato naju je zasledovalna naveza prehitela. Nič zato, si rečeva in lagano sportski nadaljujeva. Umirjeno zaplezava v še zadnji del smeri, kamin, ki je bil videti kar pokonci. Začne se lepo, le sem in tja prileti iz zgornjih nadstropij kakšen projektil. Upam, da ne bo prifrčal kakšen večji!

Kamin

Na sredini kamina pa presenečenje. Cel se zagozdim in migam levo in desno ter se vedno le za kakšen centimeter premaknem višje. Ko imam vsega že poln ku…, se mi zatakne še nahrbtnik. Odločim se, da ga snamem in povlečem za menoj, a tudi to ne gre. Ne morem ga sneti! Iz mene letijo same lepe besede, kar očitno zaleže in plezarija se nadaljuje. Zgoraj vpnem v odlično sidrišče in počakam še na Milana. Ko pripleza za mano še Milan, naju smer odpelje še raztežaj naprej po lažjem svetu. Razveževa se in, po še kakšnih 100 metrih hoje/lažjega plezanja, izstopiva na greben Šit.

Prednamci bežijo v dolino. Kam se jim pa tako mudi? Ravno toliko so spredaj, da nama uide pogled na potek sestopa. Pa kaj potem, si rečeva in ugrizneva vsak v svoj sendvič in uživava v trenutku. Zdaj in tukaj! Lepi razgledi na vse strani…

Seldi še doooolg sestop preko jalovške škrbine nazaj v Tamat in od tam v Planico. Lep dan!

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.