Zeleniške špice

347. (13.10.2013)

Dobre, stare Zeleniške, ki nikoli ne razočarajo. Glede na napovedi sem pričakoval močan veter in zagrnjene Zeleniške v oblake, vendar je bil celoten greben v povsem ”regularnih” razmerah. Le na vrhu se nisem kaj dosti zadrževal (le za obvezni čaj).

Na Jermanci parkiram ob ne prav zgodnji osmi uri in preč. Pač, lagano – sportski. Noge me kar same nesejo v želeno smer in presenečen se pot do Staničevega vrha prav nič ni vlekla. Še spodaj v Sukalniku opazim skupino, ki pleza nekam gori. Ko pridem na Staniča kar skočim čez vrh in se odmaknem vetru na drugo stran. Tu primem za skalo, ki je že prav jesensko mrzla. Spodaj piham v dlani in na škrbini prehitim navezo pred mano. Zgleda, da sta prvič na grebenu; vsaj poba.

Špici se vrstijo eden za drugim in vse skupaj se kar hitro odvija. Več kot polovica grebena je za mano, ko pridem na mesto, kjer se da zaviti v desno. In po spominu gre smer najprej malo navzdol in potem v krasne platke in bolj lagoden svet, kjer malo poplezavaš. A glej ga hudiča! Čez greben zavijem prezgodaj, zato se zaplezam v nič kaj prijazne plate. Za nameček pa mi pod ritjo zija kar konkretna praznina. Snamem rokavice, jih stlačim v žep in poiščem stop. Za silo bo, si rečem. Nekaj atletskih gibov je bilo potrebno preden sem stopil na manjši stebriček, od katerega se je dalo lepo prečit v bolj položen svet. Ko pridem nekoliko višje mi je vse jasno. Tudi svet poznam in tako dobim potrditev, da sem bil preveč neučakan pri iskanju prehoda.

Do pod vrha sledi plezanje po lepih platkah. V kaminu pod vrhom se prvič prikaže požled. A do vrha ni moteč. Na vrhu, kjer se običajno zleknem in vržem pogled na hribe nad Korošico, dolino, proti Veliki planini, visoke trave med bilkami skrivajo prvi letošnji sneg. Kotiček je toliko pod robom, da veter ni moteč – za zdaj. A mraz vedno bolj grize. Po nekaj šalcah čaja se odpravim naprej. Do Srebrnega sedla, od tod pa nazaj v Repov kot.

Nekaj časa mi veter razbija glavo, a spodaj, pod južno steno Planjave, se vse skupaj umiri in postane prav prijetno. Celo sonce se pojavi. S svojo toploto…

Prijeten dan – tako, nekaj za na hiter…

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.