Korzika

Korzika

395. Plezanje na Korziki

Konec aprila smo preživeli na Korziki. Francoskem otoku, ki ima burno zgodovino. Zanimive ljudi in navade. Predvsem pa ima zelo lepo naravo. 

Obisk Korzike smo zapečatili že kmalu po novem letu. Saj veste; če imaš karto v žepu, potem se res odpraviš na pot. Tako smo se zgodaj zjutraj zapodili na italijanske avtoceste, ki so nas vodile vse do Livorna. Bili smo le toliko prej na cilju, da smo si lahko na hitro ogledali mestno tržnico, ki je vredna ogleda. 

Vkrcanje na trajekt

Na platoju za vkrcanje na trajekt smo čakali tri ure dlje kot smo pričakovali, zato se je plan podrl kot hišica iz kart. V Bastio pridemo ob devetih zvečer, namesto ob šestih. Zato ostanemo brez vodnika za plezanje. Ahh… Prilagodimo svoje plane situaciji, zaradi česar smo noč prebili blizu Bastije, namesto na Bavelli. A izkaže se tudi to čisto OK, saj se zjutraj v miru in na izi odpeljemo svojim dogodivščinam naproti.

Bavella

Na prelaz Bavella pridemo sredi dneva. Naredimo en krajši sprehod po čudoviti naravi. Odidemo naprej prav na vrh prelaza, kjer se odprejo pogledi na bližnje stene. Zgleda odlično!

Noč preživimo v kampu pod prelazom v kraju Zonza. Povečerjamo in pozajtrkujemo v puhicah in kapah. Ura je namerila le 4°C. A se sredi dneva vse lepo postavi na svoje mesto in na Bavelli uživamo v plezanju granita. Smeri so odlične, vendar dodobra precenjene. Vsaj smeri, ki smo jih plezali mi. Čemur pa nismo gledali v zobe; smo hitro postali samozavestni! 

S komerkoli sem se pogovarjal glede Korzike, vsi so nam priporočali obisk kraja Bonifacio, na skrajnem jugu otoka. Pa si ga oglejmo, si rečemo! Pred tem pa smo se vozili po odličnih cestah in nori pokrajini, ki je bila obdana z visokimi borovci, balvani, stolpi in vodo. Navdušila nas je okolica Bonifacia, manj pa sam kraj. Krasni klifi se dvigajo iz morja in podpirajo samo staro mestno jedro. Vsekakor pa skupno oceno vtisa kraja močno zbijejo trume turistov. Kakšno je tukaj šele v poletnih mesecih!?

Naslednja destinacija je kraj Corte in dolina Restonica, ki se nahajata v notranjosti na severni polovici otoka. Gre za še en krasen kraj, ki ga obdajajo visoki borovci, čista reka in granitne stene. Tokrat pa tudi še sneg na bližnjih hribih. Plezali smo v le enem od številnih plezališč. Si ogledali del Restonice, sprehodili osemsto višincev nad dolino Tavignano po golih pobočjih in borovih gozdovih. 

Pravzaprav smo naredili dobre nastavke za naslednji izlet na Korziko. Zdaj vemo!

Po enem tedni, ki je minil kot en dan, in odlični večerji Vrhota in kompanije, smo se odpeljali nazaj v Bastio, od tam pa v Livorno in nazaj proti domu. 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.