Raskovec, Jakarjev pesek

353. (12.01.2014)

V trgovini (www.gornik.si) dobim od Miha informacijo, da so nad Baško grapo dobri pogoji za smučarijo. Po brskanju za informacijami o razmerah mi ni bilo več nič jasno. Še manj, ko sem preveril temperaturo na 2000 in snežno mejo. A se z Markotom vseeno podava proti Baški grapi. Višje ko se peljeva z avtom, manj se mi je zdelo, da bova danes kaj smučala.

A po cirka 300 višinskih metrih nad parkiranim avtom, prideva do prvega snega. In glej presenečenje. Sneg je zbit in prijetno je po njem hoditi. Bolj ko se vzpenjava, več je snega. A istočasno tudi sonce začne nabijat in višat temperaturo tako v ozračju kot tudi pod čelado. Spodaj pod grapo nadeneva dereze in v roke vzameva cepine. Pogoji za vzpenjanje so idealni. Po sredini nekaj časa slediva plazovini, ki je prijetno utrdila pobočje. A tudi višje gori je bil vzpon precej udoben saj se ni prav nič udiralo, zato je bilo napredovanje hitro; no, bilo bi še hitrejše, a kaj ko je kondicija izpuhtela (ne)znano kam.

Najbolj strm del smeri je nekako na sredini, v zgornjem delu pa je pobočje dokaj položno. Kar smejalo se mi je, ko sem vedel, da bo smučanje ena sama uživancija. Sonce je odlično in ravno prav omehčalo pobočje za smučanje.

Na vrhu nekaj malega popijeva, si ogledava odlično panoramo in kakšno rečeva. Vmes se na grebenu Novega vrha pojavita dve navezi, ki sta plezali Velikonočno smer. Tudi z njimi rečeva besedo ali dve in nato se spustiva proti dolini.

Jeaaaa, si rečem in odsmučam po idelani podlagi! Odlična smuka, ki bi se mirno lahko nadaljevala še kakšnih 1000m:). Pri prehodu v bolj strm del smeri se pojavi žleb plazovine, ki pa ni preveč motil, saj je bil sneg že precej omehčan. Spodaj sva morala premagat še kepe plazovine ter krajše prekinitve med snegom. Ko je nazadnje tudi snega zmanjkalo sva postavila smuči ”v stran” in se nastavila toplemu soncu. Nekaj modrujeva okrog narave in splošnih težavah, ki nas tarejo, nato pa jo ubereva ”nagliho” po bregu navzdol do avtomobila. Bila je odlična tura. Tudi zato, ker sva imela mir pri smučanju;).

Sledil je le še postanek na Petrovem brdu …

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.